Hei! Käytämme sivustollamme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

Etusivu / Auton verotus haltuun - näin vähennät autoilusi kuluja
Mannerheimintie 12, 00710 Helsinki www.netwheels.fi

Auton verotus haltuun - näin vähennät autoilusi kuluja

Testi!

Autoilija on verottajan ystävä, ainakin verottajan kannalta katsoen. Auton oston verotukseen kuuluvat autovero ja arvonlisävero. Lisäksi päälle tulevat vuosittainen ajoneuvovero ja mahdollinen käyttövoimavero. Jokaisessa polttoainelitrassa on polttoainevero, vakuutuksissa vakuutusvero,  huolloissa ja varaosissa arvonlisävero. Verot muodostavat auton käyttökuluista huomattavan osan. Veroja on kuitenkin maksettava jos aikoo autoilla, mutta niitä voi hyvällä suunnittelulla myös vähentää merkittävästi. Auton ostokuumeessa ei aina tule laskettua, mitä kuluvaikutuksia voisi olla oikealla auton valinnalla.

Verottaja tulee vastaan

Viime vuosikymmenten suurin autoiluun liittyvien verojen muutos toteutettiin, kun autojen CO2-päästöt otettiin osaksi verotusperusteita. Ostovero riippuu auton ohjehinnasta, mutta veroprosentti määräytyy CO2-päästötasojen mukaan. Tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen alentaminen ja sitä kautta ilmaston lämpötilan nousun hillitseminen kansainvälisten tavoitteiden mukaisesti. Kepin avuksi otettiin porkkana ja se on myös toiminut. Vähäpäästöiset autot ovat entistä suositumpia, ja samalla autojen polttoainekulutustasot ovat laskeneet huomattavasti. Tarkalle autoilijalle kaikki tämä tuo selvää säästöä.

Moottorin merkitys

Kannattaa harkita huolellisesti millaisen auton valitsee.  Päästömittari on myös rahan mittari.  Perussääntönä on, että mitä vähemmän auto kuluttaa polttoainetta, sitä vähemmän tulee  myös CO2-päästöjä. Autotehtaat ovat tehneet paljon työtä uusien moottoriversioidensa suunnittelussa. Pienemmän kulutuksen ohella modernit moottorit vaativat myös entistä vähemmän huoltoa. Kun kaikki nämä uusimman tekniikan vaikutukset lasketaan yhteen, oikeanlaatuisella autokonseptilla kertyy säästöä auton elinkaaren aikana merkittävä määrä euroja.Sama auto, eri moottorit

Useimmissa automerkeissä on valittavan eritasoisia moottoreita aina pienimmistä 3-sylinterisistä talousmoottoreista suuriin tehopakkauksiin. Kehitys kulkee tällä hetkellä vauhdilla pienempiin moottoreihin  ja sitä kautta pienempiin päästöihin. Moni autonostaja empii edelleen  ostaa pienemmällä moottorilla varustettua ajokkia siinä uskossa, että ne eivät kestä samalla tavalla kuin isompitilavuuksiset voimanlähteet. Huoli on historian valossa ymmärrettävää, mutta nykyisellä autojen valmistustekniikalla ei tätä huolta käytännössä ole. Myös ajo-olosuhteet huomioiden suuria tehoja ei juurikaan tarvita. Sakot saa pienemmälläkin moottoriteholla, jos niitä  haluaa.

Kuluvaikutukset

Otetaan esimerkiksi myyntitilastojen myydyin automalli Skoda Octavia.  Bensiinimoottorilla on tarjolla pienimmillään 1,2-litrainen moottori. Päästöjä tässä versiossa on 114 g/km. Suurin moottoriversio on 2,0-litrainen RS jonka päästötaso on 149 g/km. Viimeksi mainittu versio on todella hauska tehopakkaus, mutta ilosta joutuu  maksamaan verottajalle myös enemmän. 1,2-litraista perusmallia uutena ostettaessa sen veroton hinta on 18 190 euroa ja veroa lisätään 3 973 euroa. Vuotuista käyttöveroa tilitetään 97 euroa. Kaksilitraisessa automaattiversiossa veroton hinta on 29 955 ja siihen  lisätään veroa 6 943 euroa. Vuotuinen käyttövero on 134 euroa. Verottaja laskuttaa siis jo ostettaessa noin 3 000 euroa enemmän ja vuosittainkin muutaman kympin hauskuuslisää. Ilman Suomen mallista autoverotusta autojen eri versioiden hinnat olisivatkin selvästi lähempänä toisiaan. Uutta autoa ostettaessa kannattaa perehtyä hinnastoissa eriteltäviin teknisiin tietoihin ja veroihin. Silloin ainakin ennakolta tietää, mitä eri muuttujat merkitsevät.  

Kun valitaan järjellä

Auto valitaan paljolti tunteilla. mutta järki on toinen ja tärkeä puoli auton ostoa. Esimerkiksi  polttoaineen kulutus on suuri kustannustekijä. Senkin tason voi tarkistaa helposti autojen teknisistä tiedoista. Tehtaiden ilmoitukset eivät ole todellisia käytännön kulutuslukemia, mutta eroja ne kuvaavat varsin hyvin. Kahden litran kulutuserolla säästyy bensiinin nykyhinnoilla vuodessa lähes 600 euroa, jos vuosittaista ajoa kertyy 20 000 kilometriä.

Suuri, ennalta arvaamaton tekijä, on lisäksi ostettavan auton myöhempi jälleenmyyntiarvo. Nykyisin käytetyn auton ostaja katsoo entistä enemmän CO2-päästöarvoja ja kulutuslukemia. Suurin auton kuluerähän on arvon alennus. Helposti myytävästä käytetystä autosta saa myös paremman hyvityshinnan. Kaikki nämä kustannustekijät yhteen laskien voi sinänsä kalliista autoilusta päästä selkeästi  halvemmalla. Auton ostossa kannattaakin käyttää järkeä ja laskinta.


Tarkista puuttuvat tiedot.

Kiitos yhteydenotostasi!

Jaa artikkeli

Jaa sivu sähköpostilla itsellesi tai kaverillesi

Vastaanottaja saa sähköpostiinsa viestin, jossa on linkki sivulle.

Viestin sisältö:

Hei, katso tämä mielenkiintoinen sivu!

Sähköposti on lähetetty syöttämääsi osoitteseen.

Tarkista puuttuvat tai virheelliset tiedot.

Automyynti
Huolto

040 123 45687

DemoAuto Helsinki

Mannerheimintie 12
00710 Helsinki

DemoAuto Turku

Aurakatu 1
20520 Turku

Kaivokatu 1

nwdb